Industrial Footwear Design

De opleiding

 

De productie van schoenen mag dan vrijwel volledig naar het buitenland zijn verdwenen, Nederland is nog steeds een belangrijk schoenenland. Een behoorlijk aantal succesvolle schoenenmerken en grootwinkelbedrijven brengt eigen design op de markt.

Om in de vraag naar ontwerptalent te voorzien, is in 2009 de opleiding “Industrial Footwear Design” (IFD) ontwikkeld. IFD heeft als oogmerk een algemeen toegankelijke en goed op het bedrijfsleven aansluitende opleiding te zijn. Uniek aan de opleiding is de koppeling met de schoenindustrie.

IFD richt zich vooral op kandidaten met een creatieve achtergrond, waarbij een hbo-denkniveau een vereiste is. Na deze opleiding sta je als startend schoenontwerper stevig in je schoenen, met een veelzijdige en creatieve basis voor een carrière in de schoenenbranche.

 

Wie ben jij?

 

Het niveau van de opleiding is HBO+ en IFD staat open voor studenten met een creatieve achtergrond. Omdat er plaats is voor twaalf studenten, zal een toelatingscommissie een selectie toepassen op alle aanmeldingen om de meest getalenteerde studenten te selecteren. Meer informatie hierover staat op de toelichting bij het inschrijfformulier.

 

Unieke lesinhoud

 

De opleiding biedt veel kennis die je nergens anders in Nederland kunt opdoen. Gedurende de wekelijkse lesdagen komen alle relevante onderwerpen aan bod en krijg je te maken met: Branchekennis, Collectioneren, Productiebegeleiding, Schoenmode kennis, Communicatie, Schoentechniek, Presenteren, Tekenvaardigheden.

Tot het opleidingsprogramma horen ook bezoeken naar binnen- en buitenlandse bedrijven en/of beurzen, zoals Lineapelle in Italie. De kosten voor buitenlandse bezoeken zijn niet inbegrepen in de opleidingskosten.
De studiebelasting is, naast de lessen, minimaal 15 uur per week aan theorie en het maken van praktijkopdrachten.

 

Praktijkopdrachten

 

IFD biedt talentvolle studenten door middel van reële opdrachten van gerenommeerde schoenmerken een praktijkgerichte scholing. Denk hierbij aan Fornarina, Roberto Botticelli, Sacha, Durea, Le Coq Sportif. De schoenontwerpen worden gemaakt voor en beoordeeld door opdrachtgevers uit deze bedrijven. Door deze directe relatie met de industrie behoort het tot de mogelijkheden dat een fabrikant de ontwerper uitnodigt om enkele ontwerpen uit te werken om ze op te nemen in zijn collectie. Iedere student verlaat de opleiding met een professioneel portfolio met eigen ontwerpen.

 

Docenten uit de praktijk

 

De lessen worden gegeven door docenten met ruime en relevante ervaring in de industrie. Tevens worden diverse gastdocenten aangetrokken uit binnen- en buitenland voor het behandelen van specialistische onderwerpen.

 

 

  Email                                                Inschrijven                                              Home

                                                                                                

 

Download het toelatingsformulier

 

 

 


Interview

video
Portret Liesel Swart - schoenontwerper

Portret van Liesel Swart: schoenontwerper, docent en vakvrouw. Over schoenen, mode, passie, ambacht en maakindustrie. Trots op Hollands Vakwerk!